Dia de la Visibilitat Intersexual

undefinedEl 26 d’octubre a Sant Andreu de la Barca commemorem el Dia de la Consciència per a la Comunitat Intersexual, una jornada que ens convida a reflexionar sobre la importància de respectar i defensar els drets de les persones intersexuals. Aquesta data es commemora en record de la primera manifestació pública en defensa dels drets intersexuals, que va tenir lloc a Boston el 1996, coincidint amb la Conferència Anual de l’Acadèmia Americana de Pediatria. El nostre objectiu és donar visibilitat a les persones intersexuals i fer valdre la seva existència, posant en relleu la necessitat de despatologitzar els seus cossos i reconèixer la diversitat en el desenvolupament sexual.

Què és la intersexualitat?

La intersexualitat és un terme que engloba una àmplia varietat de condicions relacionades amb diferències en el desenvolupament sexual (DSD). Això implica que algunes persones neixen amb característiques físiques, com cromosomes, gònades o genitals, que no encaixen en les categories tradicionals de masculí o femení. Aproximadament l’1% de la població mundial presenta alguna d’aquestes característiques, tot i que moltes vegades, es mantenen invisibles a causa de la pressió per ajustar-se a les normes binàries establertes.

Reptes i necessitats de la comunitat intersexual

Les persones intersexuals s’enfronten a una sèrie de reptes que inclouen:

  • Despatologització: Encara avui, en molts indrets, es fan intervencions quirúrgiques primerenques per «normalitzar» les característiques físiques dels infants intersexuals, sovint sense el seu consentiment. Aquestes pràctiques es consideren una vulneració dels drets humans perquè es basen en un enfocament binari del gènere.
  • Visibilitat i educació: La manca d’informació sobre la intersexualitat contribueix a l’estigma i a la discriminació. Per això, és fonamental fomentar la visibilitat i l’educació sobre la diversitat en el desenvolupament sexual.
  • Drets i benestar psicosocial: La discriminació, el rebuig social i les conseqüències de decisions mèdiques sense consentiment afecten el benestar emocional i la qualitat de vida de les persones intersexuals.

Què hi pots fer tu?

  1. Informa’t: Coneix de prop les experiències de les persones intersexuals llegint testimonis, a les xarxes, etc. Entendre la seva realitat és clau per combatre els prejudicis i estereotips.
  2. Contacta amb el nostre SAI: A Sant Andreu de la Barca tenim el Servei d’Atenció Integral (SAI), obert a totes les persones del col·lectiu LGTBIQA+. És un espai de suport on s’ofereix orientació, acompanyament i informació sobre qualsevol tema relacionat amb la diversitat sexual, de gènere i afectiva.
  3. Promou el respecte: Utilitza un llenguatge inclusiu i respectuós. Parla obertament sobre la intersexualitat per contribuir a una visibilitat positiva i a la normalització d’aquesta diversitat.
  4. Activisme local i en línia: Participa en campanyes i activitats de conscienciació, tant en esdeveniments locals com a les xarxes socials, compartint informació que ajudi a trencar mites i estigmes sobre la comunitat intersexual.

Us deixem un vídeo produït i editat per «Platanomelón» on s’entrevista a Gabriel J. Martín.

Gabriel J. Martín va néixer amb genitals intersexuals i va ser criat com a nena amb el nom de Patricia, però mai es va identificar com a tal. Durant l’adolescència va desenvolupar característiques masculines i als 18 anys es va descobrir que tenia hipospàdies, una condició genètica que inicialment es va interpretar com a genitals femenins. Després de començar la seva vida social com a home, va tenir una relació amb una dona, però més tard va reconèixer la seva homosexualitat i es va traslladar a Barcelona, on va iniciar la seva carrera com a psicòleg.

Llicenciat en psicologia per la UNED el 1996 i amb un postgrau a la Universitat de Girona, es va especialitzar en la psicologia afirmativa gai. La seva feina es centra en ajudar homes homosexuals a superar la seva homofòbia interioritzada i les conseqüències de l’homofòbia, així com en el procés de sortir de l’armari. És un destacat activista LGTB, representant del Consell Espanyol de la Psicologia a l’APA, coordinador d’un grup LGTB del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, i és actiu en xarxes socials i plataformes com YouTube.

Esperem que us agradi!

Aquest dia és una oportunitat per celebrar la diversitat humana i fer un pas més cap a un Sant Andreu de la Barca més inclusiu, respectuós i divers. A la nostra ciutat, treballem per garantir que totes les persones, independentment de la seva identitat o característiques físiques, puguin viure lliurement i sense discriminació. El nostre compromís és construir una societat que reconegui la riquesa de la diversitat i que valori la dignitat de cada persona.