Sant Jordi 2024

La llegenda de Sant Jordi amb perpectiva de gènere

El dia 23 d’abril es celebra a Catalunya la diada de Sant Jordi, aquesta data comporta una llarga tradició amb la llegenda del cavaller Jordi, la princesa i el drac, i per una altra banda, el costum de regalar una rosa a les dones i un llibre als homes. Aquesta és una tradició que porta realitzant-se des del segle XV, regalar la rosa, i des del 1929 regalar el llibre.

La història ja la coneixem, tothom sap que un dia a un poble va aparèixer un drac, que el rei del poble decidia per sorteig a qui es menjaria el drac i que un dia li va tocar a la princesa. Va ser en aquest moment quan el cavaller Jordi va intervenir i va matar al drac, la sang del qual va créixer una rosa, salvant a la princesa i depenent de la versió que hagis escoltat, es casen o no. Però, què passa si analitzem per sobre el compte amb perspectiva de gènere? Ens adonem que és una altra història masclista més.

 

Per començar, la figura del protagonista, el Jordi, és valent, fort, triomfant… Qualitats que tradicionalment han estat associades a la masculinitat. A més, es proclama com a salvador de la princesa. D’altra banda, de la princesa no sabem certament ni quin és el seu nom, hi ha versions en les que no té, i altres en les que té, però no coincideixen entre versions. És guapa, i necessita ser salvada, a més, està sota la custòdia del seu pare, el rei, que és la figura de màxima autoritat. Aquestes són qualitats que tradicionalment han estat associades a la feminitat.

Com és ben sabut, el dia de Sant Jordi està la tradició de regalar una rosa a les noies i un llibre als nois, sent aquest un clar exemple de sexisme en la tradició al estar les rosses associades a la bellesa i els llibres a la intel·ligència.

 

Aquesta història, com moltes altres, perpetua els rols i estereotips de gènere al tractar-se d’un home fort i protagonista que salva a la fràgil dona. Malgrat això, no vol dir que no l’expliquem i que eliminem una llegenda tan antiga, però  podem aprofitar-la per exposar aquest sexisme i utilitzar-la com a eina transformadora per ensenyar als infants valors que treballin l’equitat de gènere.

 


 

Recomanació de llibres 

  • Ansia – Henar Álvarez 
  • Trilogía Zorras, Malas, Libres – Noemí Casquet 
  • El color purpura – Alice Walker
  • Tu argumentario feminista en datos – Julia Salander, prólogo de Sindy Takanashi
  • Afrofeminismo – Abuy Nfubea
  • Feminismo para dummies – Nadia Khalil
  • Idiotizadas – Moderna de pueblo
  • Señoras que se empotraron hace mucho – Cristina Domenech
  • Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes – Elena Favilli y Francesca Cavallo