LA VIOLÈNCIA OBSTÈTRICA

PERÒ, QUÈ ÉS LA VIOLÈNCIA OBSTÈTRICA?

La importància de garantir els drets sexuals i reproductius: un repte en evolució contínua

Els drets sexuals i reproductius constitueixen una expressió fonamental dels drets humans, especialment pel que fa a l’autonomia personal i la igualtat de gènere. Aquests drets no només reconeixen la sexualitat com una part integrant de la identitat de les persones, sinó que també garanteixen l’autodeterminació reproductiva. Aquesta perspectiva implica la capacitat de decidir lliurement sobre la pròpia vida sexual i reproductiva sense discriminació, coerció ni violència, tal com va ser subratllat a la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament (CIPD) del Caire el 1994, on es va posar l’accent en la salut sexual i reproductiva com un dret bàsic per a la millora de la qualitat de vida global (Turner, 2001).

Drets sexuals: una dimensió clau de la identitat

La sexualitat s’ha d’entendre com un procés vital que acompanya les persones des de la infància fins a la vellesa, encara que les normes socials sovint restringeixen la seva expressió a la vida adulta. Aquesta visió restringida perpetua la invisibilització de determinats grups, com les persones amb discapacitat, infants i gent gran, que es veuen privades de l’accés a una educació sexual adequada i inclusiva. Les polítiques públiques han de trencar aquests estigmes, garantint una formació que permeti a totes les persones exercir plenament els seus drets sexuals en totes les etapes de la vida (Colen, 1995).

L’autonomia reproductiva: una qüestió de justícia social

Els drets reproductius, per altra banda, són una reivindicació essencial per assegurar l’autodeterminació de les persones a l’hora de decidir si volen tenir descendència, així com el nombre i el moment adequat. Aquesta llibertat, però, ha estat històricament condicionada per polítiques demogràfiques i interessos estatals que, sovint, han subordinat els drets individuals a objectius poblacionals. Un exemple clar són les esterilitzacions forçades en dones del sud global durant les dècades de 1960 i 1970, motivades per l’afany de controlar el creixement demogràfic, un fet àmpliament denunciat.

Estratificació en l’accés als drets

Malgrat el caràcter universal d’aquests drets, l’accés efectiu segueix sent desigual i sovint depèn de factors com el gènere, l’origen ètnic, la situació econòmica o la discapacitat. Això dóna lloc al fenomen conegut com a «reproducció estratificada», en què certs col·lectius són estimulats a reproduir-se, mentre que d’altres són desincentivats o directament impedits. Aquesta estratificació evidencia la necessitat d’enfocar les polítiques públiques des d’una òptica interseccional per garantir que tothom pugui exercir els seus drets en condicions d’igualtat i dignitat.

La violència obstètrica: una forma de violència institucional

Un aspecte especialment alarmant és la persistència de la violència obstètrica, definida com qualsevol pràctica deshumanitzadora, coercitiva o despectiva que tingui lloc durant l’atenció sanitària relacionada amb l’embaràs, el part i el postpart. Aquesta forma de violència és una expressió del patriarcat institucionalitzat i pot adoptar formes físiques i psicològiques, com la sobreintervenció mèdica o la infantilització de les pacients. La Llei 5/2008 a Catalunya ha fet un pas important en incloure la violència obstètrica com una forma específica de violència masclista, fet que posa en evidència la necessitat de prevenir, reparar i garantir la diligència deguda per part dels poders públics.

Un futur amb reptes pendents

Tot i els avenços normatius, les resistències a escala global continuen sent evidents, amb atacs creixents contra l’avortament, la identitat de gènere i l’educació sexual. La història recent demostra que la protecció d’aquests drets requereix no només lleis progressistes, sinó també un compromís ferm de les institucions i la societat civil per resistir les pressions dels grups antidrets, especialment en un context global cada cop més polaritzat.

En definitiva, la defensa i la consolidació dels drets sexuals i reproductius no és només una qüestió de justícia de gènere, sinó també de dignitat humana i de desenvolupament social.

 

REIAL DECRET 1026/2024, DE 8 d’Octubre. MESURES PER GARANTIR LA IGUALTAT I NO DISCRIMINACIÓ DE LES PERSONES LGTBI A LES EMPRESES

El 9 d’octubre es va publicar al BOE el Reial decret 1026/2024, que detalla les mesures per promoure la igualtat i evitar la discriminació de les persones LGTBI en l’àmbit laboral. Aquest decret respon a un mandat de la Llei 4/2023, que busca assegurar la igualtat real per a les persones trans i els drets de les persones LGTBI.

Amb l’aprovació d’aquest reglament, les empreses han de començar a implementar les mesures establertes a la Llei 4/2023. Però, qui està obligat a complir aquestes disposicions i què suposa això en concret per a les empreses?

En resum, totes les empreses hauran de garantir condicions d’igualtat i no discriminació per a les persones LGTBI, ajustant-se a les obligacions detallades en el decret. Això inclou assegurar entorns laborals respectuosos, amb protocols per evitar i gestionar qualsevol discriminació, i promoure una cultura inclusiva i igualitària.

A continuació s’exposa una Infografia on visualitzar aquest RD de manera més resumida. Tanmateix us afegim l’enllaç del BOE per a informació més detallada.

25 de Novembre. Dia internacional contra la Violència Masclista. NO CALLAREM!

Sant Andreu de la Barca commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista sota el lema “No Callarem”

S’han programat activitats de l’11 fins al 30 de novembre.

Un any més, Sant Andreu de la Barca es tenyirà de lila per commemorar el 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Amb el lema “No callarem”, des del Departament de Feminismes, Igualtat i LGTBI hem organitzat una àmplia programació d’activitats que tindran lloc entre l’11 i el 30 de novembre. Al voltant d’una quinzena d’esdeveniments, com exposicions, tallers, conta-contes, concerts i la 11a marxa comarcal contra la violència masclista, sortiran des de Sant Feliu de Llobregat. A més, diverses entitats municipals col·laboraran en la seva realització.

Les activitats començaran el dilluns 11 de novembre amb un taller sobre violència obstètrica, a càrrec de Rosa Navarro, i es tancaran el 30 de novembre amb la restauració del mural 25N contra les violències masclistes, que realitzarà l’Agrupació de Joves «AGRUPA». A més, durant tot el mes es realitzaran tallers als centres educatius i es comptarà amb la participació de diverses entitats culturals, socials i esportives de la ciutat.

PROGRAMACIÓ

  • Dilluns 11 de novembre. 17.00 h. Taller sobre la violència obstètrica. A càrrec de Rosa Navarro. Lloc: A la Sala Federico García Lorca. Teatre Núria Espert. Les famílies podran assistir a la xerrada amb infants.
  • Dissabte 16 de novembre. 18.00 h. Curtmetratge “Y ahora qué?” + Col·loqui. A càrrec de la Plataforma per la Igualtat. Lloc: Sala de conferències d’Escoles Velles.
  • Dilluns 18 de novembre. 17.00 h. Taller “Violències masclistes digitals – La xarxa és nostra”. A càrrec de Drac Màgic. Lloc: Sala Federico García Lorca. Teatre Núria Espert. Places limitades. Inscripcions prèvies a https://sabarca.cat/reserva/465
  • Dimecres 20 de novembre. 10.00 h. Programa de ràdio “Violència sexual i consentiment”. Amb la participació d’Anaïs Borràs. Ràdio Sant Andreu 98.0 FM.
  • Dimecres 20 de novembre. 16.30 h. Xerrada “Si tu me dices ven, ¿Lo dejo todo?”. Per reflexionar sobre els rols d’homes i dones i les relacions igualitàries. A càrrec de Neus Pociello (Fundació Aroa). Lloc: Casal de la Gent Gran Maria Aurèlia Capmany.
  • Divendres 22 de novembre. 10.30 h. Parada informativa de la regidoria d’Igualtat. Lloc: Avinguda Constitució – Esplanada del mercat setmanal.
  • Divendres 22 de novembre. 18.00 h. Conta-contes “Pepuka i el monstre que es va emportar el seu somriure”. A càrrec de Maria Coll. Lloc: Biblioteca Aigüestoses. Inscripcions a la biblioteca a partir del 18 de novembre.
  • Dissabte 23 de novembre. 22.00 h. Concert de dones empoderades “Entre Dones”. Lloc: Teatre Núria Espert.
  • Diumenge 24 de novembre. 10.00 h. 11a marxa comarcal contra la violència masclista. Organitza: Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca. Sortida: parada d’autobús davant l’Hotel Bristol a les 10.00 h. Sortida de la marxa: Sant Feliu de Llobregat a les 11.30 h. Places limitades. Inscripció prèvia enviant un correu a [email protected]
  • Dilluns 25 de novembre. 12.00 h. Penjada institucional de pancarta. Lloc: Balcó de l’Ajuntament.
  • Dilluns 25 de novembre. 17.00 h. Performance “Les paraules fan mal”. Acte central del 25N amb la participació d’entitats i lectura de manifest. Lloc: Plaça Federico García Lorca.
  • Dimecres 27 de novembre. 17.00 h. Xerrada “La meva història de superació”. A càrrec de Nieves García. Lloc: Sala Federico García Lorca. Teatre Núria Espert. Servei de canguratge per infants de 3 a 12 anys amb inscripció prèvia a [email protected]
  • Dissabte 30 de novembre. Restauració del mural 25N contra les violències masclistes. A càrrec de l’agrupació de joves “AGRUPA”. Mural entre c. Verge del Pilar i passeig Rafel de Casanova.

 

En paral·lel, del 20 de novembre i fins al 6 de desembre estarà disponible l’exposició “Prou violències contra les dones” a la Biblioteca Aigüestoses, i de l’11 al 27 de novembre, l’exposició “Trencant la cultura de la violència masclista” al vestíbul del Teatre Núria Espert.

El cap de setmana del 23 i 24 de novembre totes les competicions esportives que se celebrin a la ciutat començaran amb un desplegament de pancarta de rebuig a les violències masclistes.

Despatologitzar per alliberar

Aquest mes d’octubre, a Sant Andreu de la Barca, ens unim a la commemoració de l’Octubre Trans*, un moment vital per visibilitzar les veus de les persones trans i per lluitar contra la despatologització que han patit durant tants anys.

Amb motiu del Dia Internacional contra la Despatologització de les Persones Trans, que se celebra el tercer dissabte d’octubre, volem donar veu no només a les persones trans, sinó també a les seves famílies, que són un pilar fonamental en aquest camí cap a l’acceptació i el respecte.

Durant aquest mes, organitzarem diverses activitats i xerrades per promoure el coneixement, la sensibilització i el suport a la comunitat trans. Juntes, seguirem treballant per un món més just i inclusiu,

on totes les identitats siguin reconegudes i celebrades.

Vine a compartir, aprendre i lluitar amb nosaltres!