√Čs la igualtat una realitat?

Sovint haureu¬†sentit¬†a dir que “la igualtat √©s una realitat”, o que “ja no cal” reivindicar els drets de les dones. √Čs el que es coneix com el miratge de la igualtat (espejismo¬†de la¬†igualdad): la creen√ßa¬†que¬†ja s’ha avan√ßat suficient, tenint en compte les lleis i altres drets que han estat aconseguits.

I encara que √©s evident que en els √ļltims anys s’ha avan√ßat molt en drets i accions per la igualtat, no podem negar les grans desigualtats encara vigents. En molts pa√Įsos, fins i tot, encara persisteixen legislacions perjudicials per a les dones o que no persegueixen la viol√®ncia masclista.

Fent una mirada global, podem destacar algunes dades que ens indiquen perquè la igualtat no és, encara una realitat:

‚Ė†1 de cada 3 dones pateix viol√®ncia f√≠sica i/o sexual a tot el m√≥n.

‚Ė† El 46% de les not√≠cies refor√ßa els estereotips de g√®nere.

‚Ė† En els parlaments nom√©s hi ha un 23% de diputades, de mitjana, a tot el m√≥n.

‚Ė† Nom√©s un 6,9% de les caps d’estat o de govern s√≥n dones.

‚Ė† Les dones guanyen un 24% menys que els homes a tot el m√≥n.

‚Ė† Per cada hora que els homes dediquen a tasques dom√®stiques les dones dediquen tres.

‚Ė† Nom√©s un 24% dels llocs d’alta direcci√≥ en empreses est√† ocupat per dones.

‚Ė† Nom√©s un 43% dels pa√Įsos tenen algun tipus de legislaci√≥ sobre perm√≠s de paternitat.

‚Ė† Per al 30% de les dones la seva primer experi√®ncia sexual va ser for√ßada.

‚Ė† M√©s de 4 milions de dones s√≥n explotades sexualment en tot el¬†m√≥n.

D’altra banda, les Nacions Unides dediquen l’Objectiu 5 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a promoure la igualtat de g√®nere. Un eix transversal amb el que destaquen que la igualtat, “no tan sols √©s un dret hum√† fonamental, sin√≥ que √©s un dels fonaments essencials per a construir un m√≥n pac√≠fic, pr√≤sper i sostenible”.

Entre d’altres dades, destaquen:

 • A nivell mundial, 750 milions de dones i nenes es van casar abans dels 18 anys i almenys 200 milions de dones i nenes en 30 pa√Įsos es van sotmetre a la mutilaci√≥ genital femenina (MGF).
 • En 18 pa√Įsos, els esposos poden impedir legalment que les seves esposes treballin; en 39 pa√Įsos, les filles i els fills no tenen els mateixos drets d’her√®ncia; i en 49 pa√Įsos no existeixen lleis que protegeixin les dones de la viol√®ncia dom√®stica.
 • Una de cada cinc dones i nenes, incl√≤s el 19% de les dones i les nenes de 15 a 49 anys, han sofert viol√®ncia f√≠sica i/o sexual per part d’una parella √≠ntima, durant els √ļltims 12 mesos. No obstant aix√≤,
 • Si b√© en cert que les dones han aconseguit importants avan√ßos en la presa de c√†rrecs pol√≠tics a tot el m√≥n, la seva representaci√≥ en els parlaments nacionals de 23,7% encara est√† lluny de la paritat.
 • Nom√©s el 52% de les dones casades o en una uni√≥, prenen lliurement les seves pr√≤pies decisions sobre relacions sexuals, √ļs d’anticonceptius i atenci√≥ m√®dica.
 • A nivell mundial, les dones que posseeixen terres agr√≠coles s√≥n nom√©s el 13 per cent.
 • M√©s de 100 pa√Įsos han pres mesures per a fer seguiment de les assignacions pressupost√†ries per a la igualtat de g√®nere.
 • Les dones en el nord d’√Äfrica accedeixen a menys d’un de cada cinc ocupacions remunerats en el sector no agr√≠cola. La proporci√≥ de dones en ocupacions remunerades fora del sector agr√≠cola ha augmentat del 35% en 1990 al 41% en 2015.
 • En 46 pa√Įsos, les dones ara ocupen m√©s del 30% dels escons en el parlament nacional en almenys una cambra.
 • A √Äsia Meridional, el risc d’una nena de casar-se en la inf√†ncia ha disminu√Įt en m√©s del 40% des de 2000.
 • Les taxes de nenes entre 15 i 19 anys sotmeses a mutilaci√≥ genital femenina en els 30 pa√Įsos on es concentra la pr√†ctica han baixat d’una de cada dues nenes a una de cada tres (√©s a dir, de 50 a un 30 per cent) des de 2000 fins a 2017.

En aquest enlla√ß pots veure tots els eixos i accions que l’ONU ha recollit als ODS per tal d’aconseguir la igualtat de g√®nere.

Podem esperar 60 anys per aconseguir la igualtat? En aquest v√≠deo, l’Institut Europeu de la Igualtat de G√®nere recopila alguna de les √ļltimes dades per pa√Įsos. V√≠deo en angl√®s, amb opci√≥ d’activar els subt√≠tols en castell√†.

Si mirem les dades a nivell europeu, la realitat no √©s tan positiva com podria semblar: el mateix Institut Europeu de la Igualtat de G√®nere (EIGE) ens recorda que en termes d’igualtat de g√®nere, “la UE avan√ßa a pas de tortuga”.

Entre els estudis que publiquen, podem destacar l’√ćndex d’Igualtat de G√®nere. Una eina per avaluar l’estat de la igualtat a tots els pa√Įsos de la UE, i que comptabilitza dades d’√†mbits com poder, temps, coneixement, salut, diners i ocupaci√≥.

La dada amb una puntuaci√≥ m√©s baixa √©s el poder econ√≤mic, social i pol√≠tic, amb un 53% per l’any 2020.

Us convidem a veure els resultats per temes i fins i tot comparatives per pa√Įsos i anys a trav√©s d’aquest enlla√ß.

Gr√†fic per l’any 2020 de l’√ćndex d’Igualtat de G√®nere. Font: EIGE